Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Tuesday, February 9, 2016

Bila Rajin Siap Satu Menu - Salmon Grill with White Sauce

Assalamualaikum,

Siapa kat sini suri rumah.? Ok, memang nak kasi salute sikit dekat gologan suri rumah ni. Sebab apa.? It's not easy to prepare satu set lengkap pemakanan harian kita. Macam Ecah yang half suri rumah ni pun pening tiap kali nak fikir menu apa nak masak hari ni.

Ok, hari tu pergi Giant, husband suruh beli ikan salmon. Dalam hati hurmm bosan lah salmon grill. Tapi beli jugak then balik rumah simpan je dalam fridge. Selang beberapa hari, teringatkan ada salmon terus google keyword "salmon masak" dan kebanyakannya grill.

Grill lagi.? Ok, kali ni grill jugak tapi kita variety sikit. Sayur digoreng kosong dengan sos tiram dan minyak bijan. Asingkan, kemudian kita grill ikan salmon. Tadi tengok resepi ada sos putih. Nak buat sos ni wajib kena ada susu fresh. Alamak, yang ni yg Ecah takde. Terpandangkan susu kambing anak yang tak bergerak-gerak tu, terus bancuh jadikan susu. Pendek cerita susu fresh digantikan dengan susu kambing. Hehehe nampak serabai tapi Alhamdulillah sedap. Ni lah hasilnya.

Selepas di grill
White sauce guna susu kambing bancuh sendiri
Kasi tuang white sauce atas salmon tadi
Makan bersama nasi butter. Makan nasi putih macam biasa sangat. So, buat nasi butter baru nampak western sikit.





Monday, June 25, 2012

Tahukah Anda Mayonnaise Berkalori Tinggi?

116
 
Hye kawan-kawan, info sihat hari ni aku nak share mengenai mayonnaise. Tidakkah anda tahu mayonnaise sebenarnya bukan salah satu makanan yang menyihatkan.? Semalam aku menonton TVIQ di astro dan ada slot cara-cara membuat mayonnaise. Memang simple nak buat tapi yang mengejutkan aku ialah kandungan minyak yang dicampurkan bersama telur. Banyaknya.!!

Setelah membuat kajian (ceh, kajian lah sangat kan.?) di google, aku pun baca banyak yang mengatakan makanan seperti burger, sandwich tidak menyihatkan jika tidak memilih mayonnaise yang rendah lemak. So, kepada kawan-kawan bijaklah memilih pemakanan anda untuk kekal sihat ok.

Haaa, aku rasa lagi elok jika kita buat sendiri mayonnaise. Sekurang-kurangnya kita boleh kurangkan penggunaan minyak. Di sini aku jumpa resepi membuat mayonaise tanpa menggunakan minyak. Pssst, ni bukan resepi aku tau. Aku google je ni sebab tu 'oh my english'. Hehehehe. Selamat mencuba.

Ingredients:

2 Tablespoons sugar
1 Teaspoon salt
2 Teaspoons plain flour
1 Dessertspoon mustard
1 egg
1 cup water
1/3 cup vinegar
1 Dessertspoon butter

Method:

In a saucepan, mix all dry ingredients.
Add beaten egg, water, vinegar and butter.
Stir until mixture boils.
Cool, bottle and refrigerate.

Wednesday, November 24, 2010

Resepi Sambal Belacan Blogcaripasal

Gambar sekadar hiasan

kalo kt umah biase aku jerk yg wat sambal belacan..
cicah plak ngn ikan goreng..
perghh..

ni untuk 4org mkn..

Bahan2nye:

  • 2 btg cili msk(yg merah baru naik rupe dia)
  • 5-6 btg cili api(yg ni ijo pon xper..gabungan ijau merah lg smart)
  • nak pedas lg leh tambah cili api tuh..
  • smbal belacan bakar dulu jgn msk yg mentah2..ikot suke nak byk maner..jgn byk sgt nnti meleleh idong
  • air limau nipis or air asam jawa pon ok..(jgn byk 1/4 dr cwn kopi)
  • gula 1 sudu
  • Tambah separuh biji tomato. (Nak letak sebiji pon xpe)

cara2 membuatnye:

tumbuk sume bhn2 kecuali air limau nipis tuh..last sekali baru masuk..
dah tumbuk kacau2 sebati then baru perah air limau tuh..

then hidangkan..
tadaa..
sedap22.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails