Showing posts with label makanan. Show all posts
Showing posts with label makanan. Show all posts

Monday, June 25, 2012

Tahukah Anda Mayonnaise Berkalori Tinggi?

116
 
Hye kawan-kawan, info sihat hari ni aku nak share mengenai mayonnaise. Tidakkah anda tahu mayonnaise sebenarnya bukan salah satu makanan yang menyihatkan.? Semalam aku menonton TVIQ di astro dan ada slot cara-cara membuat mayonnaise. Memang simple nak buat tapi yang mengejutkan aku ialah kandungan minyak yang dicampurkan bersama telur. Banyaknya.!!

Setelah membuat kajian (ceh, kajian lah sangat kan.?) di google, aku pun baca banyak yang mengatakan makanan seperti burger, sandwich tidak menyihatkan jika tidak memilih mayonnaise yang rendah lemak. So, kepada kawan-kawan bijaklah memilih pemakanan anda untuk kekal sihat ok.

Haaa, aku rasa lagi elok jika kita buat sendiri mayonnaise. Sekurang-kurangnya kita boleh kurangkan penggunaan minyak. Di sini aku jumpa resepi membuat mayonaise tanpa menggunakan minyak. Pssst, ni bukan resepi aku tau. Aku google je ni sebab tu 'oh my english'. Hehehehe. Selamat mencuba.

Ingredients:

2 Tablespoons sugar
1 Teaspoon salt
2 Teaspoons plain flour
1 Dessertspoon mustard
1 egg
1 cup water
1/3 cup vinegar
1 Dessertspoon butter

Method:

In a saucepan, mix all dry ingredients.
Add beaten egg, water, vinegar and butter.
Stir until mixture boils.
Cool, bottle and refrigerate.

Wednesday, February 22, 2012

2nd Taste di Island BBQ Steamboat


Siapa yang belum kenal lagi dengan Restoran Island BBQ Steamboat ni.? Sesiapa yang belum tahu boleh lah baca 1st entry aku pasal tempat ni. Tekan SINI. Kalau ikutkan banyak benda aku nak share tapi bukan dengan hasil penulisan. Sebab aku tahu karangan ni agak membosankan. So, dekat sini aku share gambar-gambar aku dengan sekumpulan officemate aku. Biar gambar menceritakan segalanya. . .

mai pilih. . .
hi-tea
harga semakin meningkat ye kawan-kawan
our cooking stove
preparation merendam dan membakar
menarik kan.?
terbaik punya nganga ni kak
mereka sangat happy
muka pun dah oily
Rakan seperjuangan ku di office

Wah, actually banyak lah lagi gambar tapi tak mampu nak letak banyak-banyak. Btw, thanks to my friend's TL sebab tolong ambilkan gambir. Aku tukang songlap je. Hehehe. 

Saturday, December 24, 2011

Otak Otak Place Destinasi Seterusnya


Pernah tak korang dengar Otak-Otak Place.? Aku pun baru tahu ada kedai makan macam ni. Tu pun sebab aku pergi melepak dekat Tropicana City kat TTDI.  Asalnya nak tengok wayang tapi boleh pulak semua seat penuh. So, kitorang batalkan niat tengok wayang dan pergi cari tempat untuk melantak. Dalam banyak-banyak kedai macam mana kitorang boleh tertarik nak makan dekat situ.? Semuanya sebab decoration dia yang sangat klasik dan menarik. Kitorang sampai boleh open topic pasal kanak-kanak yang lahir era 80an.

Apa yang kitorang sembang kan.? Haaa, ingat lagi tak kad happy family.? Askar kecil warna hijau, penutup botol, gasing, dan macam-macam lagi lah. Mesti yang lahir tahun-tahun 80an ingat lagi pasal benda-benda macam ni. Kedai ni lah yang mengembalikan nostalgia kitorang masa kecil-kecil dulu. Sebabnya, decoration dia sangat klasik dan menarik. Tak percaya.? Jom tengok ni.

 

Comel kan.? Ni pulak apa yang kitorang order. Sayangnya aku kurang sihat this time so aku makan pun tak habis. Arghh, rugi-rugi.

nasi lemak otak-otak

roti jala

nasi lemak special

mee bandung
So, pada yang belum pernah merasa lagi makan kat sini aku cadangkan korang pergi try ok. Harga dia not bad lah. Bawah RM10 pun dah boleh dapat makan sedap-sedap. Next time kita pergi lagi yer kawan-kawanku. Mari join kami makan. Bismillah..



Friday, December 16, 2011

Island BBQ Steamboat Kg Melayu Subang


Mari kita bercakap pasal makanan pulak sekarang ni. Malam semalam aku dan 6 lagi kawan aku pergi try makan steamboat versi grill dekat Kg Melayu Subang. Memang dah macam Amazing Race aku nak pergi ke tempat tu. Salah aku jugak main redah je dengan takde map. Apa lagi jadi macam pelancong luar negara lah tanya orang kampung. 

Sampai-sampai je sana memang takde orang lagi. Yes, kitorang antara yang terawal sampai. Untung sampai awal-awal ni sebab boleh makan dengan tenang. Tapi, bila dah masuk lepas Maghrib, manghai ramai gila manusia. Memang fully booked la semua meja. Lagi satu yang best sebab situ customer dia majoriti orang melayu je. 

Kalau korang nak pergi aku sarankan ambil makanan basah dulu sebab kalau ambil yang macam mr bola-bola cepat kenyang nanti. So, ambil lah macam daging, ayam, sotong, udang dll dulu ok. Memang best lah lagi-lagi di grill. Bunyi dengan bau dia pergh terangkat beb. Jom layan gambar jom.

antara makanan yang ada
me and food
mari-mari meng'grill'
antara kegemaran cik munge

kuah tom yam
ini pulak sup
sebelum dipanggang, nampak basah je si udang, daging dan ayam ini
daging yang siap dipanggang, yummy!!
it's time to eat. Bismillah. . .

Lokasi : 
Lot 3370, Jalan Kemboja, Seksyen U5, Kampung Melayu Subang, 40150 Shah Alam.

Harga :
BBQ Steamboat Buffet : 
Adult – RM19.90 nett 
Children (Ages 6-12) – RM9.90 nett

Masa :
6.30 petang - 11.00 malam

More info :

Monday, August 22, 2011

Berbuka Puasa di Sunway Pyramids

Tengah syok-syok melayan bulan Ramadhan ni, perut aku mulalah nak mengidam macam-macam makanan. So, ke mana pula destinasi aku untuk berbuka puasa kali ini.? Jeng jeng jeng. Aku merayap-rayap sampai ke Sunway Pyramids untuk mencari sesuap nasi. Hahaha, apa pula makanan yang aku cuba kali ini.? Yeah, korean food meh. Oh yer, time merayau-rayau terserempak pulak dengan blogger aka model part time Ikeen Lollipop. Rindu dama kamu sehh..Jom, layan gambar jom!!

apa benda ntah chicken fire-fire nama dia ntah

kimbab weh

my meal nasi apa ntah + BBQ chicken +kimchi

Itu kawan saya. Nisa nama dia. Eh, bukan Nisa Kay yer. hehe

tadaaa, jemput makan kawan-kawan. Bismillah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails