Showing posts with label gemuk. Show all posts
Showing posts with label gemuk. Show all posts

Monday, June 25, 2012

Tahukah Anda Mayonnaise Berkalori Tinggi?

116
 
Hye kawan-kawan, info sihat hari ni aku nak share mengenai mayonnaise. Tidakkah anda tahu mayonnaise sebenarnya bukan salah satu makanan yang menyihatkan.? Semalam aku menonton TVIQ di astro dan ada slot cara-cara membuat mayonnaise. Memang simple nak buat tapi yang mengejutkan aku ialah kandungan minyak yang dicampurkan bersama telur. Banyaknya.!!

Setelah membuat kajian (ceh, kajian lah sangat kan.?) di google, aku pun baca banyak yang mengatakan makanan seperti burger, sandwich tidak menyihatkan jika tidak memilih mayonnaise yang rendah lemak. So, kepada kawan-kawan bijaklah memilih pemakanan anda untuk kekal sihat ok.

Haaa, aku rasa lagi elok jika kita buat sendiri mayonnaise. Sekurang-kurangnya kita boleh kurangkan penggunaan minyak. Di sini aku jumpa resepi membuat mayonaise tanpa menggunakan minyak. Pssst, ni bukan resepi aku tau. Aku google je ni sebab tu 'oh my english'. Hehehehe. Selamat mencuba.

Ingredients:

2 Tablespoons sugar
1 Teaspoon salt
2 Teaspoons plain flour
1 Dessertspoon mustard
1 egg
1 cup water
1/3 cup vinegar
1 Dessertspoon butter

Method:

In a saucepan, mix all dry ingredients.
Add beaten egg, water, vinegar and butter.
Stir until mixture boils.
Cool, bottle and refrigerate.

Friday, November 18, 2011

Premium Beautiful Sesuai Untuk Mereka Yang Nak Kurus

Mesti ramai yang baca kan surat khabar baru-baru ni yang Malaysia catat rekod tertinggi di kalangan negara ASEAN. Tertinggi dari segi apa.? Dari segi obesiti nama saintifiknya atau nama kasarnya kegemukan. Ok, bukanlah aku buat entry ni nak memerli mereka yang berbadan besar. Korang boleh refer sini article dari berita harian ni. So, selagi yang mampu nak turunkan berat badan tu aku syorkan korang mencuba Premium Beautiful sebab dah banyak testimoni aku dengar dan tengok sendiri betul-betul berkesan. 

Premium Beauiful.? Apa benda ni.? Aku malas nak cerita panjang, korang boleh refer dekat sini.

Cuba korang tengok sebelum dan selepas.Wow, impressive!!

So, apa tunggu lagi. Pergi cari Premium Beautiful!!

Apa yang aku tahu korang tak perlu lah nak amik pil-pil diet segala. Susah lah nak turun dan aku tengok banyak side effect pun. Tengok kawan-kawan aku try pun kesian je. Akak aku sendiri pakai gak Premium Beautiful ni. Baru pakai sehari dua dah turun 1kg. Pastu bangga lak peha dia dah tak berlaga-laga. Hahaha, aku hanya mampu gelak je. Teruskan usaha!! Chaiyok2, jom turunkan rate Malaysia tertinggi alami masalah obesiti tu. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails