Showing posts with label baby. Show all posts
Showing posts with label baby. Show all posts

Saturday, April 4, 2015

Putera Sulungku Dilahirkan Secara Caesar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah penat lelah, suka dan duka ketika mengendong perut akhirnya Ecah digelar seorang ibu. What?? Size badan macam budak sekolah tapi dah ada anak? Oh, so whatever! Genap usia kandungan Ecah 38 minggu, putera sulungku dilahirkan di atas muka bumi ini. Alhamdulillah, bersyukur sangat. Tiada kata-kata yang dapat mengambarkan perasaan ku ketika beranak dan bersalin.

So, nak dipendekkan cerita kenapa caeser? Semua ibu-ibu kat dunia ni mengharapkan dapat bersalin secara normal. Ecah juga mengharapkan it's normal! Kita hanya merancang, segala kejadian atas izinNya. Bersyukur walaupun caeser. 

Sehari sebelum ke hospital, ada sedikit tumpah darah. Tumpah darah? Bunyi macam satu cawan penuh tertumpah kan? Not tumpah darah actually just ada tompokan darah sahaja. But, ni first time Ecah mengandung guys..Terus kelam kabut gerak husband yang tengah syok tidur. Terkejut husband dibuatnya. Kitorang siap-siap dan angkut bag yang dah ready seminggu awal ke hospital. Doktor yang handle my case is Dr. Farah. Dr. Farah check jalan baru bukak 1cm dan terus dia suruh masuk wad. Ecah terpinga-pinga dan ikut je lah cakap Dr. Farah.

Tengah hari masuk wad, buang masa dalam wad dan Dr. Farah check jalan masih 1cm. So, dia decide untuk induced sebab takut ada jangkitan virus dek kerana ada 'tumpah darah'. Ok, ku ikutkan je lah. Bila dah kena induced after subuh, baru lah ada rasa sakit. Sakit tu dalam pukul 9 pagi. Oh, ni lah yang orang katakan 'contraction'. Sakit yang tak dapat digambarkan dan Dr. Farah check bukaan lagi dah 2cm. Terus kena masuk labor room untuk bersalin normal. 

Sementara tunggu nak ke pukul 12++ tengah hari ada lah macam-macam yang terjadi. Air ketuban dipecahkan untuk percepatkan bukaan, kena cucuk ubat tahan sakit dan akhirnya heart beat baby drop. I can't think anymore. Sakit, mengantuk dan akhirnya kena masuk operation room untuk deliver secara caeser. Masa tu bukaan pun baru 4cm. So, peluang untuk baby survive sangat tipis. My husband decide untuk accept caeser even sebelum masuk labor room kitorang dah decide untuk cuba normal no matter what.

Sakit ke caeser ni? Of course tak sakit lah waktu dalam operation room tu. Apa yang Ecah rasa waktu tu yer? Rasa sejuk! Sangat sejuk. Badan menggigil-gigil, gigi dok ketap-ketap dan Ecah separuh sedar. Senang kata Ecah mengantuk sangat waktu kena caeser tu. Dr. bius dah ready nak cucuk dekat tulang belakang untuk separuh lumpuh. Seingat dan kalau tak silap macam kena cucuk 2 kali. Entah lah betul ke tidak. Dalam hati ni nak tahu juga macam mana diorang potong-potong my perut. Tapi tu semua dalam mimpi sebab Ecah bukan separuh sedar tapi rasanya macam suku-suku je sedar. Dr. Farah dukung baby Ecah and cakap "it's a boy". Terus Ecah tak sedar apa yang jadi. Sedar je tahu-tahu dah malam. Lepas tu sambung balik tidur.

 Putera sulungku, Muhammad Aqil Bin Muhammad Azhari

Alhamdulillah dah 4 bulan puteraku

Ok, kalau nak cerita pengalaman memang sangat banyak nak dicoretkan. Nanti Ecah up entry lain untuk cerita kisah lepas bersalin, proses susukan baby dan lain-lain lagi. Jom layan video bayi dilahirkan secara caeser ni. Para suami yang tengok video ni mesti akan appreciate your wife. Kalau takde perasaan tu tak tahu lah nak cakap apa.


JASA DAN PENGORBANAN SEORANG IBU....INILAH SAAT2 KELAHIRAN YANG DI TANGGUNG SEORANG INSAN YANG BERGELAR IBU...
Posted by Mahligai Rindu on Thursday, May 9, 2013

Saturday, March 14, 2015

Bila Anak Tolak Botol Susu

Assalamualaikum,

Mesti ramai yang mengalami masalah di mana anak-anak syurga anda tidak mahu hisap botol susu. Mesti ramai yang pening kepala memikirkan apa sebabnya dan bagaimana cara mengatasinya. Ecah bukan lah nak cakap yang Ecah tahu caranya tetapi sekadara berkongsi pengalaman.

Masa dalam pantang memang tiada masalah hendak beri botol susu. Masa ni bayi tidak tahu istilah 'tolak'. Apa yang diorang tahu masa ni adalah lapar, mengantuk dan sebagainya. Macam anak Ecah bila dah mula nak dekat habis pantang tu yakni 1 bulan ++hari, dia dah mula pandai memilih. Dia dah mula kenal yang mana satu puting ibunya dan yang mana satu bukan.

Alkisahnya ada lagi sebulan nak berkerja. Ecah dan suami mula menggelabah cari puting susu yang sesuai. Ingat lagi Ecah pernah post berkenaan botol susu Avent yang Ecah beli sebelum bersalin? Hmm, memang rasa agak rugi sebab antara puting yang ditolak sekeras-kerasnya oleh si kecil kami. Memang buat hiasan lah. Nanti dia dah besar sikit nak cuba kasi juga!!

Kemudian kami cuba kasi puting Autumnz yang dapat sekali dalam kotak pam susu Auntumnz Passion seperti dalam entry Ecah yang dulu kala. Boleh check link dekat sini.

Masa duduk rumah mertua, mertua belikan puting Pureen. Memang meraung-raung si kecil tolak sebab flow dia sangat laju. Kemudian, kami cuba puting NUK setelah disarankan oleh my sister. Pandai si kecil ni. Sehari je dia terima dan hari-hari seterusnya dia tolak. Puting apa yang Ecah guna? Puting NUK orthodontic classic. Mungkin silap sebab tak beli yang wide neck.


Setelah puas google dan bertanya pendapat. Last option adalah MAM teat. Sebenarnya puting MAM ni husband yang belikan. Ecah suruh dia cari pigeon punya jenama tapi dia pusing dekat Guardian dan farmasi Damansara Damai tak jumpa puting pigeon. Puting MAM ni orang dekat farmasi tu yang recommend. Ok takpe, kita cuba je dulu. We are highly frustrated tengok si kecil tolak meraung-raung. Then we gave up! Husband cakap maybe si kecil dah confused sebab dah banyak sangat tukar puting. 



Jadi kami decide untuk cuba secara perlahan-lahan. Isikan dalam 1oz ke botol MAM dan cuba kasi. Hari demi hari, cewaahh macam lama sangat. Dalam 3,4 hari percubaan kami gagal. Esoknya kitorang pergi rumah parents Ecah dan kami cuba lagi kasi and finally he want it!! Yes, seronok tengok dia habiskan 3oz sekali gus. 

Caranya? Kami tidurkan dia dulu lepas tu dalam beberapa minit angkat si kecil dan susukan dia. Kira kasi masa dia tengah mamai. Bila mamai dia sedut laju jer dan lama-kelamaan si kecil pun dah biasa. Dia tak tolak botol susu dah. Kesimpulannya, tak perlulah beli berbotol-botol. Cuba cari alternatif lain untuk susukan si kecil anda. Ini pengalaman Ecah, cerita Ecah sendiri.

Wednesday, February 18, 2015

Bottle and Food Warmer Lazada

Assalamualaikum,

Hari ni Ecah nak bercerita satu lagi pengalaman Ecah membeli secara online. Kali ini masih lagi berborak mengenai Lazada. Yes, Ecah beli online lagi di Lazada. Apa puka barang yang Ecah beli lagi ye? Tadaaa.



Ecah beli bottle and food warmer jenama Autumnz. Harga dia RM78.80 and no delivery charge. Payment method yang Ecah guna masih lagi cash on delivery (COD). Ecah order 15/02/2015 dan barang sampai hari rabu 18/02/2015. Ecah order hari Ahad dan diproses hari Isnin lah. Memang Lazada mentioned expected goods akan sampai within 3-8 working days. Cepat lah kan?

Ok, nak usha lagi dekat Lazada. Sejak ada baby ni lagi suka shopping online. Tapi lagi suka kalau dapat jalan-jalan. End up nak barang lain beli barang lain. Pengajaran to myself juga.

Sunday, October 12, 2014

Avent Natural Newborn Starter Set

Assalamualaikum,

Hari ni Ecah nak update berkenaan barang baby. Alhamdulillah dah masuk 31 weeks kandungan Ecah. So, barang-barang baby kena lah sedia ye tak? Ecah baru pick up barang dekat dealer. Ecah beli online je botol susu Avent ni. Kenapa online? Sebab dah survey kat kedai dan expo mahal lah. Kebetulan owner page Avent tu kawan Ecah and dia duduk UK. Barang-barang memang direct dari sana.

Korang kena rajin survey page ni sebab selalu harga barang dia berubah-ubah. Nak link dia?


Masa Ecah beli harga RM 129. Then, bulan September drop ke RM125. Harga sekarang?? Not sure. Kena tanya admin. Hehehe. So bawah ni barang dia. Tunjuk kotak je lah yer. Malas nak keluarkn dari kotak.



Ada 4 botol. Yang 9 oz boleh pakai bila dah besar sikit. Yang 4 oz guna masa kecik aka new born. Ok, masa pantang takde lah nak kasi botol terus. Guna time nak kerja nanti. Ecah ni ibu yang bekerjaya. Beli lah siap-siap. Lagipun siap ada puting and berus cuci botol. 


Friday, June 27, 2014

Anmum Materna Mango

Assalamualaikum,

A few weeks before Ecah ada request sample Anmum Materna di website Anmum. Mommy to be yang nak merasa sample dari Anmum boleh lah request di sini.


Ecah ada request ke? Mestilah ada. Thanks to my kenalan juga yang inform me about this. Kalau tak memang tak tahu pun boleh request sample. Tapi kena tunggu lama juga kot sebab sampai sekarang Ecah punya sample belum dapat lagi. Tapi after isi semua dan submit memang ada notification yang mengatakan sample akan sampai dalam 3-4 weeks. Ok, tunggu je lah.

Ecah mintak 3 sample. Plain, chocolate and vanilla mango. Nanti akan dapat sample macam ni lah :


Kenapa Ecah nak sample ni? Sebabnya susu ibu sangatlah mahal. Kalau beli kemudian tak kena dengan tekak memang tak minumlah jawabnya. So, tunggu sample. Tapi macam lama sangat. Sambil-sambil tunggu ramai lah yang cakap Anmum Materna yang perisa Mango memang sedap. Really? Kalau nak tahu ada juga kawan-kawan yang bergelar bapa recommend suruh cuba sebab diorang pun dah rasa and sedap katanya.

So, Ecah ke MaxValue berhampiran rumah tengok harga packaging yang paling kecil dalam RM29.90. Ok, terus grab yang perisa Mango. Balik rumah suruh En. Suami buatkan. Haha, sengaja suruh dia buatkan. Hmm, not bad. Rasa macam cookies mango. Suruh En Suami rasa tapi dia macam tak suka. Post kat facebook pasal ni then ada plak cousin nak kasi Anmum dia perisa chocolate. Ok, orang nak kasi kita ambil lah kan. Rezeki baby dalam perut.

Oh, dengan rasa malu-malu Ecah nak bagitau yang...

Yes, I'm pregnant! There's a kurniaan dari Allah SWT inside my womb. Alhamdulillah. Dah 4 bulan dah usia kandungan Ecah. Doakan semua selamat yer.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails