Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Monday, March 12, 2012

Tips Buat Pengguna Streamyx


Hye semua.. Hari ni ecah nak share sikit dekat korang yang menggunakan streamyx sebagai medan untuk korang access internet. Apa yang aku nak share hari ni bukan apa sebab aku rasa dah jadi tanggungjawab aku nak share dengan korang. Pernah tak korang pengguna streamyx ni tetiba connection korang jadi limited connectivity yang keluar symbol kuning tanda seru ni.? Banyak sebab sebenarnya kenapa connection korg tibe-tibe jadi gini. 

Antara sbbnya korang kena tengok setting anti virus. Make sure anti virus korang tak block access korg ke internet. Kemudian, make sure cable korg tak longgar or pape lah. Then, kalau yang menggunakan wireless sila pastikan korang dah set dns server korang. Nak set dengan apa.? Preffered dns sila masukkan 202.188.0.133 dan alternate dns anda kepada 202.188.1.5. Haaa, kenapa aku suruh set mcm ni.? Tu sebenarnya pautan server untuk tm. So, kalau korang setkan itu maka kemungkinan connection korang akan bertambah laju. 

Kat mane nak set.? Bagi pengguna win 7 korang click start > control panel > network and internet > network and sharing center > change adapter setting > double click Wireless network connection > click properties > double click internet protocol version 4 dan setkan kpd use the following dns server. Pada pengguna win xp, click start > control panel > network connection > double click Wireless network connection > click properties > double click internet protocol version 4 dan setkan kpd use the following dns server. Siap!!

Kalau tak boleh juga cuba tengok lampu internet/data anda merah atau hijau. Kalau merah kemungkinan korang belum jelaskan bil. Call 100 pilih bahasa dan pilih no 2 untuk billing kemudian tanya CSR tu korang ada bayaran tertunggak tak.? Kalau ada cepat-cepat jelaskan bil korang ok. Ada satu lagi sebab akan keluar limited itu lagi. APIPA. Yes, APIPA. Ape kebendenyer tu.? Apipa ni terjadi kalau pc korang tak boleh detect ip jadi secara slumbernya ip korang yang sepatutnya disetkan kpd 192.168.1.XXX menjadi 169.254.0.1-169.254.255.254. Haaa, kalau jadi macam ni sila duduk terkebil-kebil yer. Macam mana nak check ip korang.? Senang je. Pergi start > all programes > accessories > command prompt dan taip ipconfig. Lepas tu tekan enter.

Apa nak buat kalau jadi apipa ni.? Step yang aku nak kasi tak 100% menjadi sebab kadang-kadang setengah pc ni degil. No harm to try. Right click pada symbol kuning itu dan klik repair or troubleshoot bagi win 7. Kemudian tunggu sampai dia kata success ataupun report and error. Kalau success tu ok la. Kalau keluar error korang kena pergi balik dekat command prompt dan lancarkan 3 command ni :

ipconfig/release
ipconfig/renew
ipconfig/all

Tengok ip address korang bertukar tak.? Kalau still 169 lagi korang kena force ip dekat Local Area Connection Properties. Caranya :

Start > control panel > network and internet > network and sharing center > change adapter setting > double click Local Area connection > click properties > double click internet protocol version 4 dan setkan :

Ip Address : 192.168.1.2 (atau 192.168.1.3,4,5,6,7,8,9 dll)
Subnet mask : 255.255.255.0
Default Gateway : 192.168.1.1

Kemudian klik ok dan restart laptop dan juga on off modem 15 saat. Hasilnya akan hilanglah tanda kuning itu. Selemat mencuba...=)

Monday, July 18, 2011

Ramai Pengguna Facebook Kena Hack & Aku Hampir Terkena

Nasib lah aku baru baca dekat blog Cerita Mamat pasal ni. Asalnya amaran dah dibuat before ni tapi aku tak alert pula benda ni. Tengah blogwalking tiba-tiba tertarik dengan entry si Mamat ni. Bacalah aku sekejap dan aku nak ingatkan korang supaya baca. Baca sekali komen-komen dekat entry tu. Berguna sangat-sangat. So, tengah ralik-ralik online tadi ada lah sorang ni facebook chat aku. Kalau korang dapat message macam ni sila jangan layan. Kalau dia ada kasi link tolong jangan gatal-gatal tangan nak klik even orang tu kawan terdekat kita. Aku tak kenal tapi entah macam mana aku boleh t'reply. Secara tak sengaja orang tu pun balas. Bunyi chat dia macam dekat gambar bawah ni :


Haaa, aku dah alert kan ni pandai-pandai lah buat follow up. Follow up.? Langkah berhati-hati dan pada sesiapa yang dah terkena ni ada cara nak resolved masalah tak boleh login. Di share oleh salah seorang rakan blogger juga.


  1. korang pegi kat akaun seting. set semua untuk friends only,
  2. hidekan korang nyer profile..
  3. kalau dah kena, tunggu sampai akaun korang boleh bukak (penggodam selesai menggodam)
  4. **buangkan friends yang korang rasa tak berguna 
  5. **korang tukar password apabila korang rasa penggodam tu korang dah remove. 
  6. **Kalau korang tukar password ,sebelum korang remove penggodam tersebut alamatnya benda yang sama akan berlaku..
  7. jangan suka2 add kawan ,pilih kawan & tenggok dulu profile dia..pastikan dia mempunyai mutual friends
  8. format pc korang..secepat mungkin (err, format PC ni macam tak perlu je kot..hehehe, ikut korang lah yer nak format ke tak oke.?)

Saturday, July 16, 2011

Sedikit Tips Untuk Blogger Supaya Lebih Berhati-Hati


Lama rasanya aku tak share pasal tips untuk blogger. Bukan tak nak share tapi ilmu aku dalam dunia blogging ni tak lah kebal mana pun. Aku pun baru nak merangkak-rangkak mengenali dunia blogging ni. Bukan senang nak maintain blog kita pada satu tahap yang boleh dibanggakan. Dibanggakan.? Perlu ke blog dibanggakan.? This is just a word yang mungkin some blogger praktikkan. 

Ok, back to tujuan sebenar entry aku kali ini. So, it's a tips for blogger. Tips yang macam mana.? Tips mengelakkan blog kita di 'remove' sesuka hatinya oleh pihak Google. Haaaa, cuak tak bila dengar bab-bab blog kena remove ni.? Jadi, berjaga-jagalah wahai rakan-rakan seperjuanganku. Sila buat backup dulu template blog kita ni sebelum apa-apa terjadi. At least kita ada backup. By the way, tips yang aku nak share ialah berhati-hati dengan istilah SPAM. 

Apa itu spam.? Spamming or whatever lah kan. Nak baca lebih lanjut mengenai spamming korang boleh baca dekat SINI. So, kenapa aku suruh korang berhati-hati.? Actually, Google boleh detect blog kita ni sejenis blog spamming atau tak. Macam mana.? Haaaa, berdasarkan dari komen-komen yang readers tinggalkan dekat entry kita. Aik.? Apa kaitannya pula kan.? Jeng jeng jeng. Korang perasan tak some readers tinggalkan komen sekali dengan url blog diorang ataupun recent entry diorang kan yang boleh di click itu. So, dari situ lah Google detect. Oh, tak percaya.? Boleh baca dekat blog sifu aku ni : SisDahlia aka CikguDahlia.

Sunday, June 19, 2011

Blogger Vs Follower



Budaya mem'follow' dan menyuruh orang follow aku rasa bukan benda baru lagi dekat dalam dunia blog ni. Tipu lah kan kalau aku cakap benda ni benda baru. Yer, memang baru. Baru dari segi bagaimana blogger meng'create' sesuatu benda yang baru dengan tujuan agar followers makin bertambah. Makin advance teknologi makin creative lah minda manusia ni terhadap sesuatu perkara. Aku tak kata benda ni berdosa besar. Cuma, bagi aku ini sudah dikira penyalahgunaan kuasa. Bagaimana.?

Thursday, April 21, 2011

Kelebihan Memilih Nuffnang

Birthday wish from Nuffnang
dari blog akubiomed.com

Mesti ada yang terfikir-fikir kan.? Apa kelebihannya join Nuffnang ni.? Selain dapat income boleh dapat apa lagi.? Hadiah..yes, hadiah. Bukan aku yang dapat hadiah tapi para blogger yang lain and aku memang sangat-sangat iri hati dengan diorang. Ticket wayang free la, makan-makan free la..Haish, bila lah aku nak dapat semua tu.? Sebelum ni pernah gak join nuffnang punya contest. Tapi nasib tak berapa nak baik lah. Tandus di medan peperangan. Sedih ='(

Thursday, January 20, 2011

Tanda-Tanda Badan Terasa Nak Gemuk

tak caye aku kurus.?

satu lagi bukti aku kurus

Monday, November 22, 2010

Tips Temuduga | Sila Bantu Saya

Walaupun aku ada lagi satu sem untuk menghabiskan kerjaya aku sebagai student, aku dah start 'cuak' dengan istilah temuduga!!
Kalau boleh dielakkan lah pergi temuduga. Tapi, x dapat lah John.
Setiap kerja kebanyakannya mesti ada temuduga punya.
Lain lah kalau pakai istilah 'orang dalam'.

Apa yang aku takutkan?

  • Takut apa yang diorang tanya lain yang aku jawab.
  • I'm lack of english skill (speaking).
  • Takut soalan yang diorang tanya out of my expectation.
  • How about my appearance not suit with my job application?
  • The most thing that freakin' me is : nervousness
So, I've conduct some research and do some 'googling method' on interview tips.
This is what I find out :

  • We should control our emosion.
  1. Ingatkan diri anda bahawa penemuduga sedang menguji anda
  2. Jawab dengan jelas dan lantang
  3. Kikiskan sifat ego anda
  4. Tenangkan diri anda sebelum menjawab soalan, selalunya penemuduga akan cuba menggunakan jawapan anda untuk membidas
  5. Banyakkan senyuman
  6. Berikan penekanan dalam jawapan anda yang menyokong butiran-butiran yang tertulis dalam CV/Resume anda. Berikan penekanan kepada pencapaian anda yang tidak boleh dicapai orang lain
  7. Jangan sesekali menunjukkan anda hilang minat terhadap pekerjaan ditawarkan
  • Avoid do something that annoying

  1. Bercakap perkara-perkara yang tidak berkaitan secara keterlaluan
  2. Tidak memberikan tumpuan kepada penemuduga tertentu apabila ditemuduga lebih dari seorang penemuduga
  3. Mengelak dari menjawab soalan penemudugaMemandang rendah akan pengetahuan penemuduga, ini dapat dilihat dengan jawapan anda
  4. Mencabar penemuduga dengan bertanyakan soalan yang rumit dan terlalu teknikal
  5. Menggunakan nama-nama orang berpangkat atau terkenal dalam perbualan anda dengan temuduga dengan harapan penemuduga tersebut kagum dengan anda
So, sama-samalah kita pelajari tips-tips yang berguna.
Harap-harap I can cover up all my weakness. Do some mirror talking to improve our charisma like The Sims!!


Wednesday, August 18, 2010

Klik Pangkah Senang - Habis Cerita!!


Blog yang loading page lama pe korang buat?

Aku??

Close ar trus nak tunggu apa lagi kan. .
So, berjaga-jaga ngan template yang anda pilih .
Pilih template yang simple sudah. .
x sume blogger rajin tunggu loading melainkan pada pengguna

En. Streamyx


Blog aku dulu pon loading sgt lama sampai aku sendiri malas nak bukak blog aku sendiri. .

Macam mana plak tu?
Hehhe. .

Wednesday, July 21, 2010

Cara-cara Nak Lupakan Ex Kita

Cara-cara Nak Lupakan Ex Kita

Ok, apa yang aku nak share ni base on my pengalaman la. Aku kadang-kadang serabut dengar pendapat orang lain. Maybe sikit jerk kita leh ikot bcoz sometime dorg kasi pendapat tp dorang x pernah alaminya sendiri. So, as a person yang pernah heart broken mcm aku ni. Bkn sekali, dua..ade la 3 kali kot. So, how i handle the situation? Kalau korang rasa cara aku ni leh tenangkan hati korang, so maybe kapada yang ade masalah sama ngn aku leh cube.

Ok, 1stly aku nak tanya. Kepada girl, why bf korang tinggalkan korang? Macam aku, ex aku x tinggalkan aku pon tp aku yang mintak clash. WHY?? Bcoz, ex2 aku kebanyakan sume wat perangai. So, dari kite harapkan dia layan kite lebey2 mmg xkan dapatla. Why kite nak cry2 segala sedangkan si lelaki x rase pe yg kite rase. Tengok-tgk dia lagi enjoy. So, what for tunggu lagi?? Jauhkan diri uol dari ex uol la.

Masalah yang timbul sekarang is bila korang da meng'over' or terminated sesuatu realtionship, korang mule la rase rindukan si dia even hati tgh panas ni..

So, ape yang menyebabkan uol terigt dia balik?? As example if ex kite ade facebook then bile tgk dia on fb chat hati mule la gatai nak say hye kat dia. Sdgkan tiada balasan dr si dia. So, aku cadangkan korang BLOCK si dia. So, automatik si dia x de dlm friend list and langsung xkan ade connection ngn dia. Kire kalao uol search dia mmg xkan jumpe la. Then bile da remove dr friend list xkan over nak add dia balik right?? Then, resultnya korang xkan igt kat dia dah. Ni yang aku buat sekarang and i can lupekan ex aku yang dulu aku syg tahap gaban.

Another way is kalau korang ade blog. Buat satu entry khas untuk si dia. Nak isi apa dalam entry tu? Kutuk dia kah? Perli dia kah? Reveal rahsia dia kah?? NO, NO, NO!! Simple jerk, korang buat satu entry mengenai kisah korang di alam percintaan. Keluarkan semuanya. Suka dan duka. Ni kire cam luahan perasaan la dalam blog. Then, bile ade yang membacanya mesti post komen and kasi kata-kata semangat. Kata-kata semangat tu la yang penting buat kita feel nothing kat si dia anymore. 

Satu lagi cara pulak korang find someone else. Jangan carik someone untuk lupekan si dia. Bukan ini maksud aku. Someone tu adalah kawan kite yang leh dipercayai. Someone yang sanggup dgr and kasi pendapat kat kite. Kalao someone kite tu adalah lelaki lagi bagus. Dorang lagi phm pe yg laki mahukan. And maybe hubungan korang itu akan mula berputik. Itu yang lagi nikmat.

Actually ada banyak cara lagi. Jangan kerana frust bercinta kita sanggup buat something yang boleh menyakitkan tubuh badan kita. Sayangi diri anda kerana sebenarnya ada orang yang masih sayangkan anda. Terap satu moto dlm idup korang. Macam aku, aku buat satu moto. "There must be someone else for me out there". Then, moto ni aku buat as wallpaper. Hari-hari kasi aku semangat baru untuk lupekan SI DIA!!

Friday, July 2, 2010

15 SYARAT LELAKI UNTUK SI GADIS


Betul ke sesuatu hubungan itu perlukan keserasian each other??Ape pentingnya keserasian ni??So, kat sini aku nak share 15 syarat lelaki untuk si gadis. Sebenarnya ade banyak lagi syaratnya tp takut ade yang x mampu pulak nak baca.

1. Punya minat dan hobi yang sama dengannya. Contohnya meminati pasukan bola sepak yang sama.

2. Cepat faham andai kamu sedang marah atau pun bengang mengenai sesuatu perkara. Lebih menyenangkan, si gadis itu cepat-cepat menenangkan kamu…

3. Sentiasa ada sama ada bersamanya. Tidak kira semasa gembira atau berduka.

4. Gadis tidak bermuka-muka. Depan cakap lain, belakang cakap lain.

5. Bijak menjaga sahsiah dan tatasusila diri. Ha, lebih penting si gadis itu tidak mengada-ngada atau gedik tidak bertempat.

6. Pandai masak. Lebih manis jika si dia boleh masak menu kegemaran teman lelaki.

7. Hormat orang. Ramai lelaki menyukai gadis yang tahu untuk hormat orang lain termasuklah teman lelaki sendiri.

8. Tidak bersifat meterialistik!

9. Tahu berfesyen. Kadang-kadang perempuan main pakai apa yang disukainya saja. Perlu ingat, lelaki juga sebenarnya celik fesyen tau!

10. Tidak mengenakan pakaian yang terlalu seksi. Nampak merimaskan!

11. Cakap lepas. Lebih elok jika gadis itu menjaga perilaku dan tutur kata. Barulah manis!

12. Boleh bercakap atau berbicara mengenai apa sahaja. Terutamanya mengenai hal dunia semasa.

13. Solehah.

14. Tidak mengumpat, suka menjaga tepi kain orang atau berbangga dengan kelebihan diri sendiri.

15. Tidak lokek duit ketika meluang masa bersama sama ada ketika makan-makan, atau pun menonton wayang.


-Jalan.Singgah.Baca.Komen-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails