Thursday, December 27, 2012

Dress Qoma by Yasalma

Hye peeps, sihat kah ini hari.? Kalau tak sihat pergi jumpa doktor ok jangan jumpa uncle McD mintak ice cream pulak. Hehehe, so hari ini yang penuh berbahagia ecah nak share satu design DRESS yang ku rasakan awesome!! Dress apakah.? 

 

Tuuu diaa, dress terbaru dari Qoma. Actually I like the crumple yg dekat bawah tu..waaaa, very gorgeous uols. Kalau lah ecah pakai.? Hurmm, ok jangan bayangkan. Harga dia.? Tengah promotion ni haa.. RM299 but I still berkira-kira lagi. Ikutkan murah dah tu sebab kalau tempah sendiri pun memang mahal. Dengan nak beli kain lagi walaupun dekat Jakel sekarang tengah SALE gila-gila kan.?

Anyway, kalau Qoma keluarkan design ni before ecah tempah baju dekat mamat Bangladesh kan bagus. Haishh, watch out ok bila nak pergi tempah baju. Jangan jadi macam saya!! Habis baju tunangku tak menjadi as what I expected. Ok, cepat-cepat usha page Qoma.

Sunday, December 16, 2012

Maxi Dress

Assalamualaikum,

Bila agaknya last post yer.? Ahhh, abaikan..Hehehehe

Apa agaknya fashion terkini yer? Maxi dress.? Peplum dress.? Ouchh, sweet sangat kan.? So, agaknya korang suka maxi dress yang macam mana yer.? Kalau ecah, ecah lagi prefer maxi dress yang ade lengan panjang. Why.? Because it looks simple and not heavy and kalau pakai dengan cardigan I think macam berat pulak penampilan I. Tapi, tapi, tapi..tak kata kalau pakai maxi dress dengan cardigan nampak tak cun. Cun ok!! Tapi tengok pada si pemakai juga lah. Jom survey mata jom. Take a note ok, dress kat bawah ni bukan ecah yang jual. I'm just sharing..

 
Price : RM 130
Material: Mixed Cotton + Polyester  

 
Price : RM 279
Material: Sleek silky material. Soft, smooth, neatly tailored.

Ophelia Maxi Dress - Mustard 
Price : RM 69
Material: Jersey material

Penny Chiffon Maxi Dress - Navy Mini Polka 
Price : RM 69
Material: Chiffon material

Thelma Maxi Dress - Beige
Price : RM 89
Material: Jersey material

Price : RM 72
Material: Jersey material

Lucy Chiffon Maxi Dress - Beige
Price : RM 76
Material: Chiffon material, fully lined

Dan ada juga di antara kita yang lebih gemar memakai maxi dress dengan cardigan. Nice juga penampilan mereka kalau kena gayanya.

Alice Maxi Dress - Blue
Price : RM 79
Material: oft silky material, pleated details at bust

Taylor Maxi Dress - Brown
Price : RM 79
Material: Chiffon material, crimped details at skirt

TALL Matilda Maxi Dress - Peach
Price : RM 86
Material: Silky material

Jess Chiffon Maxi Dress - Beige Grape
Price : RM 47.40 (promotion)
Material: Chiffon material

TALL Pleat Maxi Dress - Dark Purple
Price : RM 69
Material: Jersey material

Mari lihat apakah jadinya kalau kita gayakan maxi dress with cardigan. Tadaaaaaaa



Sekarang jom usha Peplum Dress aka Saloma Dress..

Price : RM 220 (Nego)
Material : Lycra

Friday, October 12, 2012

Halfmoon Darnia dari Darni Heejab


Assalamualaikum my readers,

Hari ni ecah nak share berkenaan dengan shawl halfmoon. Tengah sibuk belek page shawl di facebook tiba-tiba terjumpa page Darni Heejab. Kain yangberkualiti dengan corak manik yang halus seninya. Owner Darni Heejab baru lancarkan first batch untuk beaded halfmoon ni. Jom usha antara warna-warna yang masih available. Kalau dah habis stock don't worry. Owner Darni akan renew stock diorang.


Amacam? Cantik kan? Ok, ada lagi satu ecah nak share. Darni juga ada custom made shawl. Just inform nak corak macam mana dan Darni akan buatkan untuk anda. Murah pula tu kalau beli dekat Darni ni. Terbaru Darni buat shawl dan veil untuk majlis tunang dan nikah. Nak tengok selanjutnya boleh pergi terus ke page Darni Heejab.

Sunday, October 7, 2012

Saya Suka Dress! 1st Giveaway



Assalamualaikum
Sudah lama rasanya Ecah tak cot cet dekat blog ni. Tiada sebab ok. Haha, boleh terima tak alasan ini.? Ok, so di sini Ecah nak join lah giveaway dar Saya Suka Dress. Ouh, comel sungguh banner dia. Eh sekejap, Ecah kena tag dekat 3 orang kawan lah. Siapa agaknya yang bertuah yer.?


Kalau korang nak join bolehlah tengok syarat-syarat dia dekat sini. Oh yer, tarikh tutup penyertaan 21 Oktober 2012. So, apa tunggu lagi.?

Tuesday, August 14, 2012

Ibadah 10 Terakhir Ramadhan Bagi Wanita Haid

Assalamualaikum buat para pembaca blog ini. Sedar tak sedar sudah hujung Ramadhan dan rasa tersangatlah rugi kerana tidak dapat beribadah seperti umat Islam yang lain sekiranya didatangi haid. Walau bagaimanapun, Allah SWT maha Pengasih dan Pemurah. Ada antara ibadah-ibadah lain yang kita boleh lakukan. Jadi, di sini ada satu pautan yang amat berguna buat wanita haid.



Ni antara yang dikupas di dalam pautan tersebut :

Bangun malam di 10 terakhir Ramadhan
Memang ibadah terbaik di waktu seperti malam adalah solat-solat sunnat.  Namun, disebabkan oleh wanita-wanita haid tidak boleh bersolat, maka hendaklah dicari ibadah lain bagi menggantikannya supaya kelebihan beribadah pada waktu malam tidak dibiarkan begitu sahaja.  Contoh ibadah yang boleh dilakukan ialah:
  • Membaca atau mendengar ayat-ayat al-Quran tanpa memegang mushaf al-Quran.  (Rujuk fatwa di sini.)
  • Mentadabbur ayat-ayat al-Quran iaitu melihat makna/terjemahan lalu menghayati maksud ayat-ayat al-Quran.
  • Dzikrullah iaitu mengingati ALLAH samada melalui lidah, hati atau perbuatan.  Banyak kalimah-kalimah dzikir yang boleh diucap dan diamati berulang-ulang kali seperti:
    • “SubhanAllah” (Maha Suci ALLAH)
    • “Alhamdulillah” (Segala Puji Bagi ALLAH)
    • “Allahu Akbar” (ALLAH Maha Besar)
    • “La Ilaha illa ALLAH” (Tiada Tuhan selain ALLAH)
    • “SubhanAllahi wabihamdih, SubhanAllahil`Azim” (Maha suci ALLAH dengan segala pujian kepadaNYA, Maha suci ALLAH Yang Maha Agung)
    • “La hawla wa la quwwata illa biLLAH” (Tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan ALLAH)
    • Dan lain-lain lagi.
  • Memohon ampun kepada ALLAH iaitu beristighfar.  Ucaplah“Astaghfirullah” (aku memohon keampunan ALLAH) berulang-ulang kali.  Memohon keampunan daripada ALLAH adalah ibadah yang utama dan penting untuk dilakukan seseorang mukmin.
  • Berdoa memohon apa yang dihajatkan untuk kebaikan di dunia dan di akhirat.  Berdoa juga adalah ibadah.
  • Bersolawat ke atas Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam.
  • Muhasabah diri.
  • Membaca buku-buku agama yang darinya boleh menimbulkan keinsafan dan peningkatan Iman serta makin dekat dengan ALLAH.
  • Melakukan amalan-amalan sampingan lain seperti menyediakan juadah untuk bersahur dan mengejut anak-anak atau teman-teman untuk bangun sahur juga boleh dikategorikan sebagai amalan-amalan yang soleh yang bakal mendapat ganjaran ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.

Ada yang saya tertarik di sini iaitu :

Menulis di emel, blog, laman sosial dan lain-lain bentuk penulisan yang mengajak manusia kembali beragama.

Apa yang penting dan pokok pangkalnya datang dari hati dan niat kita sendiri. Bersama-samalah kita beramal.

Terlepas Nuffnang Premiere Screening of ParaNorman

Ok, ni gara-gara aku dah lama tak buka email dan baru hari ni tangan gatal nak bukak email. Satu hari jer buat aku terlepas nak buat confirmation attendance. Sedih jugaklah sebab apa.? Sebab benda free kan. Just kena comment je dekat Nuffnang Premiere Screening tu yang tiap-tiap minggu pun ada. Venue nak tengok wayang tu pun dekat GSC 1 Utama yang sememangnya antara tempat yang aku selalu pergi untuk tengok wayang.


Baru je nak click untuk confirmation dan see..


Haihh, siapalah blogger bertuah yang digantikan dengan kelewatan aku buat confirmation. Tidak mengapalah. Anggap bukan rezeki. Lain kali aku cuba lagi.

#Malas nak buka email sebab tak dapat Premiere Screening Bourne Legacy. So frust dah sebab fikir next mesti susah nak dapat jugak


Sunday, August 5, 2012

Aiskrim Baskin Robbins Percuma Pada 8 Ogos 2012


Excited pula bila dengar benda free ni kan.? Apa yang free.? Siapa nak kasi.? Macam mana boleh free.? Ok, kalau nak tahu aiskrim kegemaran ramai (Baskin Robbins) akan melancarkan giveaway besar-besaran di seluruh cawangan 1 Malaysia kecuali di Pantai Hospital dan Genting Theme Park. Baskin Robbins nak kasi aiskrim percuma sekiranya Malaysia menang 1st Olympic Gold Medal. Kita dah macam dapat bau emas dari sukan badminton kan.? Diharapkan Datuk Lee Choong Wei dapat menggegarkan kita dengan membawa pulang emas pertama dalam sukan Olympic. 


Alert with the event ok.!!

Giveaway date: 
8 August 2012 (Wednesday)

Giveaway time: 
8pm - 10pm

Location: 
All Baskin-Robbins outlets nationwide (excluding two kiosks at Pantai Hospital & Genting Theme Park) 

Saturday, July 28, 2012

Suatu Ketika Dahulu


Apa khabar semua.? Macam mana dengan puasa anda.? Aku harap semuanya berjalan dengan lancar. Salam ramadhan buat semua umat islam yang datang bertandang dekat blog aku ni. Ok, kat sini aku nak share sedikitlah. Dekat Facebook RilekSantai ada share beberapa gambar kenangan di mana cukup segar di minda kita semua suatu ketika dahulu. Bagi aku sampai sekarang aku masih ingat lagi bila terlihat gambar-gambar ni.

Aiskrim POP yang aku rasa zaman sekarang masih ada lagi dijual di kedai-kedai runcit.

Chewing Gum kegemaran aku suatu ketika dahulu. Paling suka yang warna merah even rasanya sama dengan warna kuning.

Ada lagi ke gula-gula ni.? Smooth je rasa bila dihisap. Aku paling suka perisa rose dan susu.

Gam kanji yang bersepah-sepah dekat rumah dulu.

Gam ala-ala PSP suatu ketika dahulu. Cara nak main tekan je button kuning. Then gelung-gelung tu akan berlegar-legar masuk dalam batang. Tekan sampai semua gelung masuk.

Gula-gula duit yang manis. Aku selalu amik satu pastu susun tinggi-tinggi then makan terus.

Sebelum kemunculan PSP,PS2,PS3. Play station ni lah yang aku main dulu kala. Kalau ingat game yang ada macam street fighter, mario, motorcross dan lain-lain lagi.

Haa, ni lah game motorcross. Bestlah game ni siap boleh customize atas jalan nak ada apa. Hati-hati main ok, jangan sampai enjin panas. Huhuhu

So, ada yang masih teringat-ingat kenangan zaman dulu kala.? 

Wednesday, July 25, 2012

Top 10 Rude Malaysian Habit

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/549053_438964986143041_1821413171_n.jpg 

Pagi tadi nak pergi kerja dengar radio era dalam kereta. Tengah drive Johara yang kaki mengarut pepagi buta tu membincangkan topik berkenaan  "Top 10 Rude Malaysian Habit". Tapi diorang amik yang top 3 di mana habit berkenaan cilok parking orang, menggunakan handphone semasa memandu dan lagi satu berkenaan isu tukar lane tanpa bagi signal.

Bagi aku lah kan, kadang-kadang aku pun tak terlepas dari membuat habit yang sebegini rupa. Bukan apa, manusia ni cepat lupa dan leka. Bila dah leka tu mulalah macam-macam kesalahan dibuatnya. Tapi takde lah selalu sangat aku buat. Jarang-jaranglah kan. Lagi satu penyebablah aku rasa sebab keadaan dalam kereta kita tu sendiri. Kalau tak selesa, mula lah stress. Cubalah selesakan diri sendiri bila berada dalam kereta. Macam aku letak perfume wangi-wangi dan letak sikit accessories dalam kereta yang nampak cool di pandangan mataku ini.

So, bersama-sama lah kita bertimbang rasa apabila berada di jalan raya.

Monday, June 25, 2012

Tahukah Anda Mayonnaise Berkalori Tinggi?

116
 
Hye kawan-kawan, info sihat hari ni aku nak share mengenai mayonnaise. Tidakkah anda tahu mayonnaise sebenarnya bukan salah satu makanan yang menyihatkan.? Semalam aku menonton TVIQ di astro dan ada slot cara-cara membuat mayonnaise. Memang simple nak buat tapi yang mengejutkan aku ialah kandungan minyak yang dicampurkan bersama telur. Banyaknya.!!

Setelah membuat kajian (ceh, kajian lah sangat kan.?) di google, aku pun baca banyak yang mengatakan makanan seperti burger, sandwich tidak menyihatkan jika tidak memilih mayonnaise yang rendah lemak. So, kepada kawan-kawan bijaklah memilih pemakanan anda untuk kekal sihat ok.

Haaa, aku rasa lagi elok jika kita buat sendiri mayonnaise. Sekurang-kurangnya kita boleh kurangkan penggunaan minyak. Di sini aku jumpa resepi membuat mayonaise tanpa menggunakan minyak. Pssst, ni bukan resepi aku tau. Aku google je ni sebab tu 'oh my english'. Hehehehe. Selamat mencuba.

Ingredients:

2 Tablespoons sugar
1 Teaspoon salt
2 Teaspoons plain flour
1 Dessertspoon mustard
1 egg
1 cup water
1/3 cup vinegar
1 Dessertspoon butter

Method:

In a saucepan, mix all dry ingredients.
Add beaten egg, water, vinegar and butter.
Stir until mixture boils.
Cool, bottle and refrigerate.

Wednesday, May 30, 2012

Download Boboi Boy Musim Baru Full Episode


Boboi boy Musim Baru Episode 1

Boboi boy Musim Baru Episode 2

Sunday, May 27, 2012

Oh My English Episode 1



Oh My English Episode 1



Thursday, May 24, 2012

Oh My English in Malaysia



Hei guys, how are you.? So, did you guys heard about 'Oh My English' program published in Astro recently.? When some of my friends jokes about 'oh my english' in front of me then I started to feel weird. Oh, what did they said.? And why it's sound like that. Then, I tried to search in google and also youtube then I found several video about this program. I think it's good for those who want to start learning english. Why.? As we know our culture love with the word 'rojak' or 'manglish' which means we combined together english words with malay words. So, how do we want to make our english sounds like an international.? Let's join and start english education with Oh My English.

#Btw, Henry is so handsome in this program.. =)











Wednesday, May 23, 2012

Oh, kebosanan rupanya

Assalamualaikum,
Apa yang korang akan buat bila kebosanan.?
Kejadian di office aku :

Tengah2 tiada kerja, aku klik pada apps paints di start menu..
Lantas terus pilih brush dan mula melukis..
Pada asalnya aku nak lukis pink panther.

Last-last macam ni lah jadinyer..

#Nota kaki : aku up entry pakai hp. Lembap jugak nak up entry ni. Haha. Noob..

Wednesday, May 16, 2012

Beaded Shawl dari Darni Heejab


Salam bloggers,

Sihat tak semua.? Hari ni aku cuci mata dekat facebook dan nampak beaded shawl dari Darni Heejab. Terpegun jugalah seketika bila tengok shawl-shawl yang sangat cantik dan nampak exclusive. Apa yang menarik semua shawl dia limited edition which means tak semua orang boleh memiliki shawl yang sama. So, jom dan jangan lepaskan peluang untuk memiliki satu selagi stock masih ada.

Setakat ni Darni Heejab dah launch 4 jenis shawl. Antaranya :

Syria 3 layer - Amanda

Sakura Beaded Shawl

Hooded Shawl - Warda

Beaded Shawl - Darnia

Cantik tak.? Cantik kan.? Jahitan manik dijahit sendiri oleh owner Darni Heejab. Jom LIKE page Darni Heejab ramai-ramai. Pasti anda mahukan kelainan di musim perayaan ini kan.?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails