Monday, March 14, 2011

Upin Ipin Vs Boboi Boy [Les' Copaque & Animonsta]


Bila sebut sahaja ayat ni "Betul, Betul, Betul" haruslah dah ramai yang tahu kan trademark cerita 3D animasi bersiri Upin Ipin kan.? Tapi bila sebut Boboi Boy. Ada ke yang tahu.? Ok, kat sini aku bukan nak menunjukkan perbezaan antara 2 company ni. Apa yang aku nak focus kan ialah dua-dua company ni tergolong dalam satu mark iaitu 3D animasi. Aku sebagai rakyat Malaysia berbanggalah dengan kemunculan Les' Copaque dan Animonsta ni.


VS

Well, kalau korang nak tahu Animonsta ni mostly staff and crew-crew diorang asalnya dari Les' Copaque sendiri. Diorang keluar dari Les' Copaque and cuba buka company and IP yang tersendiri iaitu Boboi Boy. Bagi aku mungkin ini yang terbaik sebab biar ada nampak saingan. So, kiranya Les' Copaque takdelah duduk dalam posisi yang selesa. Sudah ada saingan ni kira baguslah. Tapi harap-harap diorang bersaing cara sihat lah. Jangan lah pula bersaing nak jatuhkan each other. Sama-sama naikkan industri perfileman tanah air kita.

Aku dah tengok Boboi Boy ahad lepas. Korang.? Aku boleh agak mesti ramai yang akan cakap diorang tiru gaya Upin Ipin. Masing-masing ada penilaian yang tersendiri. Oh ya, jangan lupa juga tengok Upin Ipin Musim 5 setiap Sabtu jam 6.30 petang. Ada banyak benda baru kita boleh tengok. Wahh, adik-adik kat rumah mesti dah set hari Sabtu petang and Ahad adalah masa kita beraksi dalam dunia 3D!!

Related Entry :


Btw, memerlukan belas ihsan korang untuk like page ni. Like jangan tak like..

Baru ado 9 Like ja tu. Cepat-cepat tolonglah saya insan yang lemah ini. Thankz again.


52 comments:

Aryes Coulborn said...

boboiboy nmpk best lagi skunk..
zaman upin ipin dah slow da..heheheh

DeQdEq said...

ala....dah terlepas nak tgk epsod 1 Boboi Boy

Cik Yana said...

Yang budak perempuan cite Boboi Boy ni suara adik Hanis Zalikha kan?

aimannajmy said...

huhu best2..tak lama melebar sayap ke indon pula macam upin ipin hehe

shark said...

boboi pn not bad ler..
sbb lokasi diorg kt bndar..
kaluu tidak asik kt kampung jer
busan gak

darkbatman said...

dlu aie x ske upin n ipin sebab kepala dorg botak. tp pas tgk geng, terus jatuh cinta.. yg bru ne harus tgk. kehkehkeh

Anonymous said...

Jangan lupa tengok boboiboy..ahad ini...Terbaik...

Jaslin Syafika said...

xpenah tgk pown..dia tayang kat mane kak ecah?
http://asfika07.blogspot.com(follow me)hihihi

ecah said...

@Anonymous
mmg tengok.!!hehe

ecah said...

@Jaslin Syafika
tayang kat tv3 la jas..

lalola said...

suke kartun ni... yg ppuan kecik yg bertudung 2, cute sesangat.............

XXX XXXXXXXX said...

Persaingan DAlam Bidang Animasi di malaysia masih tidak rancak..walhal byk sebenarnya syarikat animasi di malaysia tak kira besar atau pun kecil.Seperti mana Animonsta..Lescopaque dulunya bermula dgn sekumpulan kecil manusia2 berbakat.kini berkembang dengan Gahnya..Sedikit masa nanti Animonsta juga Syarikat2 Animasi tempatan juga akan di kenali Dunia

Anonymous said...

Mantaps.. persaingan yg sehat pastinya mmajukan lg industri animasi 3d kta ke luar ngara... tp, nmpknya boboiboy mpunyai daya tarikan yg begitu hebat... xsangka idea sbegini ada pda warga Malaysia... Go go go boboiboy...lagi byk produksi animasi 3d lagi bgus...beri saingan kpd yg sedia ada untuk mningktkan mutu animasi 3d kta...

HAFIZI said...

waaa... bagus2 industri 3D kat malaysia dah makin maju. Cayalah pada animasi malaysia :D

ameer yusry said...

hai saya ameer

Putra said...

da tgk da..best giler...ada kelainan sikit...terbaek..!!!

baby girl said...

boboi boy ni best jgk...bukan adik jer yg tggu...mak adik pun tggu jgk,wlupun begitu masih x dapat lepaskan gelagat c kembar upin dan ipin tu..moga kedua animasi ni dpt membuka langkah yg lebih jauh di mata dunia...

aen's said...

memang best lha..citer nie....hikhik..

Anonymous said...

ape la sume sama je ceghite upin&ipin dan boboiboy

Alif Zuhairi Bin Alias said...

lawan jer la

facebook said...

boboioy best. tpi upin ipin best gak. boboioby lgi best dripada upin ipin

peminat said...

boboiboy lgi best. pengembaraannya. upin ipin ade movie best gak. tpi boboiboy lgi bast. mcm mart

Anonymous said...

tapi asyik2 tv3 ulang tayang je..mana episode 5 boboi boy ....

kerol said...

boboiboy katanya ambil masa 2 bulan utk siapkan 1 episod. jadi derang x buat semua baru tayang. rugi. derang buat sket n terus tayang.

kelebihannya:
1. feedback dari audience, so sambil buat episod baru sambil dgr feedback, so kualiti jadi baik dgn lebih cepat
2. dlm konteks perniagaan, x la menanggung modal sepanjang masa kemudian baru nak generate untung. at least, kuar modal sket, then dpt pulangan sket.

az said...

aq suke upin ipin dan boboioby

Anonymous said...

suara boboi boy & upin/ipin adalah dari orang yang sama....!!

Mohamad Zaki B.Mat Rasli said...

tErBaIk.....

Anonymous said...

jangan lupa tengok boboiboy .ahad ini .......terbaikkkkkkkkkk

Anonymous said...

mana episod yg ke 5 n seterusnya,, aku cari dvd tak keluar lagi..yg ada ep..1-4..

Azhari said...
This comment has been removed by the author.
Iz said...

teanjat boboi....ngee~

afif jazimin said...

boboiboy episod yang baru ni best jugak ,boleh tahan jugak lah

Ecah Shafiee said...

@afif jazimin
dah tengok yer.? kalau blom leh dload..

Anonymous said...

boboiboy ade wat t-shirt x?

sofea said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Boboiboy, "Terbaik"

aiman said...

boboiboy memang terbaik sebab dia boleh bertukar mesti boleh kalahkan upin & ipin hehehe

nurul fatihah said...

hai, apa khabar?

fakhrie azme said...

salam

siakap said...

best nye tngok cite upin dan ipin..aku suka tengok cite upin dan ipin sbb cite ni ade nilai nilai murni yang harus kita ikut..

ben said...

upin ipin best sangat betul...betul...betul

hardstyle republic said...

I luv upin dan ipin...ummah!!!

azirock said...

TP BOBOI BOY PUN DAH NAK IKUT upin n ipin. asyik ulang jer

Anonymous said...

made in malaysia...

Anonymous said...

SALAH TU..BILER SEBUT JE PASAL BOBOI..OWG AKAN AUTOMATIK CKP..TERBAIKKKKK~ KAN!!

Anonymous said...

Hmm... tapi bila cakap TEBAIKKKK pun teringat Upin & Ipin juga. Atok tu pun selalu cakap TERBAIKKK.... Gantilah dengan TERHEBAT ke apa ke baru ada identiti. Artistiknya BoboiBoy rancak, moden & cantik, cuma storyline sahaja dah terlalu biasa sebab dah beribu-ribu animasi lain (Barat, Asia) pun dah buat jenis hero lawan monster ni. Upin & Ipin sangat original & menyentuh masyarakat. Setakat pandangan, jangan marah ya.

Miss A said...

terbaik...

Anonymous said...

boboiboy lagi TERBAIKKKKK

Aziela said...

TERBAIKKKK BOBOIBOY

bcs_virus said...

hai, saya bancir from Indonesia

Blog yang kamu buat ckup menarik, saya suka..

Saya tengah mendownload episode dari Boboiboy, karena adik terkecil saya suka dengan filem ini.
Sayang sekali..di Indonesia filem ini belum di putar..

Salam kenal,
wasallam.

Anonymous said...

Boboiboy the Best!(Terbaik!)

Anonymous said...

boboiboy lagi Best! Best! Best! Hehehe Terrbaik!! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails