Friday, February 18, 2011

Tutorial Photoshop | Lomo Effect

First of all, aku nak bagitau apa yang aku edit before ni x ikut sebiji-biji tutorial. Banyak yang aku main cuba jaya je. So, aku ajar ikut cara aku lah ek. Jangan risaulah, aku akan cuba buat tutorial yang simple dan senang difahami. So, hari ni kita nak belajar buat ala-ala lomo effect walaupun tak terlalu lomo sangatlah hasilnya nanti.

Sebelum                                                  Selepas


Step 1 | Pergi dekat Channel dan klik pada Red. Pada yang tiada channel korang pergi dekat Windows dan tick pada Channels


Step 2 | Klik Image>Adjustment>Brightness/Contrast dan setkan seperti gambar di bawah


Step 3 | Ulang step 1 cuma sekarang klik pada Green pula.


Step 4 | Ulang step 2 dengan setkan contrast kepada 50 juga. Selepas itu, tekan button Shift + ~ untuk select all the channels back dan hasilnnya seperti gambar di bawah :



Step 5 | Untuk mendapatkan effect terbaik atau effect tambahan, add new layer dan klik Paint Bucket Tool (pilih colour biru gelap) dan colourkan keseluruhan layer seperti gambar di bawah : 

Kurangkan Opacity layer tersebut seperti setkan opacity pada 80%

Step 6 | Pada layer tersebut setkan mode dia kepada Soft Light dan hasilnya akan jadi begini :


Selamat Mencuba ^_^


24 comments:

P0polita said...

lawa ah cah.. tp ak xde photoshop la pulak.. kuikui

purpleyellow said...

comelllah...i like this tips...thks...sudi share gn kami

ahfat said...

uwoooo.

Bos said...

pusing pala...haha

Nur Fannun said...

efect cm senja ey..tp suka lg gmbr yg sblm tu

Nizam said...

cantek2...
t leh edit gambo nizam k... :P

Faziera said...

ni yg nk download adobe ni... T_T

kau kesah ke?? said...

boleh le cube ni.

Lulu Rahman said...

great tuto ;)

HazHand said...

wah!! dah bljr adobe photoshop skang! ptot la hebat gile!! ajar3!!!

ChoCoLieTa said...

menarik la ecah...nk try la pasnie :)

s h e e said...

lawala cah...uwaa...jelesnyew...xde photoshop...hukhuk...xpe2...nnt da ade boleh carik blk tutorial ni...hehe...nk berguru moleyh?

Aisya Rahim said...

cool ;)

xazryx said...

thx .i'll try .

Aen said...
This comment has been removed by the author.
Aen said...
This comment has been removed by the author.
Aen said...
This comment has been removed by the author.
ecah said...

@Lulu Rahman
10z lulu..cube tau jgn x cube..

ecah said...

@HazHand
blaja photoshop lame dah..mls je nak wat tuto..tp sbb ramai lak mintak ajar.so, nak xnk buatla gak simple tuto..tu dah ajar.!!

ecah said...

@ChoCoLieTa
try jgn x try..nnti free2 ecah buat tuto yg lain lak..

ecah said...

@s h e e
better install photoshop..siyesly..
nk blajar boleh je dear..

KRL kaprileader said...

nak blaja photoshop jugak lah!

Ecah Shafiee said...

@KRL kaprileader
blaja..blaja..jgn x blaja..

ikeen said...

ade installer PS ta?. huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails