Saturday, October 9, 2010

Denda IC (Kad Pengenalan) Hilang, Renew IC??

Leh semak denda kat sini eh..tapi untuk golongan yg boleh dipertimbangkan leh usha kat bawah ni..

mykad hilang
Sekali hilang kena bayar Rm110.00, dua kali hilang Rm210.00, dan tiga kali (maksimum) hilang kena bayar sampai Rm310.00

Lagi satu..pada yang hilang IC sebab kene curi/rompak xperlu bayar denda..
Just tunjuk report polis yang mengatakan beg dompet korang kene curi..
So, x perlu la bayar okeh!!

11 comments:

Teh Tarik Drinker said...

good info!

tehtarikmemoirs.com

ecah said...

tq!!

IN said...

ten-Q, sebelum ini tak tahulak kene denda sebanyak tuh..tak kan lah tak leh consider kan kan..

ecah said...

@IN

haa..so dah tawu denda nyer tggi berhati2lah okeyh..
me dah kehilangan ic kali ke2 sudah..1st time kne bayor 110..for the 2nd time free sbb kne curi..

lps ni kalo ilang lg..menyirap ar..

a.z.n.e.e said...

zaman akak dulu.. bayo rm10 jer... huhuhu.. ni mesti sbb ramai sgt yg ilang IC.. sbb tu jd mahai dh skrg ni.. huhuhu

ecah said...

@a.z.n.e.e

ye ar tuh..kire klo denda murah org x eran sgt..ni denda da mahai tu yg wat org lg tkot klo ilg ic..

Anonymous said...

kalau ic hilang nk mengadu kt sape?

Anonymous said...

sbenarny bila da hilang, baru kita tahu perasaanny, walaupun kita xbersalah, bila buat report, polis tetap beritahu kita yg kita tercicir, pastu ngn duit xde sbb kad atm da hilng, duit da hilang, dibebani plak denda kerajaan yg amat dibanggakan ni, terus terang, aku bengkek huhu, so pada kad murahan yg dihasilkan kerajaan ni,berpada2 la denda ngn rakyat yg xbenasib baik ni, terima kasih pada tekanan yg diberikan kepada kami

Anonymous said...

kalau hilang lebey 7 kali macam mana pulak...???

Ecah Shafiee said...

@Anonymous
x silap maximum 3x je kot. so denda dia yg level ke3 tu maybe..

Anonymous said...

sebab ada nya sindiket sindiket yg menjual kad pengenalan palsu la menyebabkan jabatan pendaftaran negara mengenakan caj yg tinggi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails